Privrednici traže niže notarske troškove u RS

Bez autora
Jul 25 2013

Privredna komora Republike Srpske (RS) traži da se u izmjene i dopune Zakona o notarima uvrste zahtjevi poslovne zajednice koji se odnose na rasterećenje privrede. U više navrata upozoravali su na probleme koje privrednicima predstavlja prenaglašena uloga notara u postupcima u vezi s privrednim društvima, odnosno visina notarskih troškova. Činjenica da su troškovi notarskih usluga u RS visoki, što za posljedicu ima smanjenje konkurentske sposobnosti privrede, te da predstavljaju jednu od kočnica kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, potvrđena je i u analizama i izvještajima o postupku reforme registracije poslovnih subjekata u RS, koje je razmatrala Vlada i Narodna skupština RS-a.

Privrednici traže niže notarske troškove u RSPrivredna komora Republike Srpske (RS) traži da se u izmjene i dopune Zakona o notarima uvrste zahtjevi poslovne zajednice koji se odnose na rasterećenje privrede.

U više navrata upozoravali su na probleme koje privrednicima predstavlja prenaglašena uloga notara u postupcima u vezi s privrednim društvima, odnosno visina notarskih troškova.

- Činjenica da su troškovi notarskih usluga u RS visoki, što za posljedicu ima smanjenje konkurentske sposobnosti privrede, te da predstavljaju jednu od kočnica kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, potvrđena je i u analizama i izvještajima o postupku reforme registracije poslovnih subjekata u RS, koje je razmatrala Vlada i Narodna skupština RS-a - ističe se u saopćenju Privredne komore.

Svoje prijedloge na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima uputili su i ministrici pravde RS-a Gorani Zlatković.

Traže da se iz ovog zakona briše odredba kojom su propisani pravni poslovi za koje je obavezna notarska potvrda, a odnose se na potvrđivanje statuta i sve izmjene statuta privrednih društava.

Također, odredba o obavezi potvrđivanja statuta i svih izmjena statuta privrednih društava ne postoji u zakonima koji regulišu oblast javnog bilježništva u zemljama u okruženju, odnosno u Srbiji i Hrvatskoj, a njena primjena je i nemoguća za novosonovana privredna društva, uzimajući u obzir odredbe Zakona o privrednim društvima.

Privredna komora RS smatra i da je potrebno brisanje odredbe kojom se propisuje ograničenje u pogledu ovjere prepisa, kao i da se u Zakon o notarima doda nova odredba kojom će se propisati da se u slučaju službenih radnji, koje se odnose na ovjere i potvrde, ne pišu posebni zapisnici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik